DVD-a Jastrebarsko na sajmu vatrogasne i spasilačke opreme u Austriji

Iako se u Hrvatskoj , a posebno u posljednjih nekoliko godina, prodaju značajne količine vatrogasne opreme i vozila, specijalizirani vatrogasni i spasilački sajmovi nisu česti. Iz tog razloga nismo propustili priliku da u peteročlanom sastavu posjetimo sajam Signal 112 & Feuerwehrmesse Oberwart. Oberwart Je Grad u jugoistočnoj Austriji sa nešto manje od 8 tisuća stanovnika i udaljen tek oko 260 km .
Oberwart sajam nije velik kao recimo Interschutz, no sa svojih 120 izlagača vatrogasne, medicinske i spasilačke opreme pruža dovoljno zanimljivosti za ugodno cjelodnevno razgledavanje.
Između velike količine zanimljive opreme izdvojili bi sljedeće:
Na ADAC-ovom štandu bio je izložen Helikopter Eurocopter H135 koji već godinama pruža podršku medicinskom prijevozu u Austriji. U razgovoru sa pilotom saznali smo da se radi o vrlo pouzdanoj letjelici, visokih manevarskih sposobnosti, prilagođenoj medicinskim akcijama spašavanja i hitnom medicinskom prijevozu. Akcije spašavanja za potrebe privatnih osoba naplaćuju se ili od osiguranja ili izravno od korisnika, a prosječna akcija spašavanja s npr. planine krajnjeg korisnika košta oko 3.000 EUR. Ovi helikopteri su zanimljivi po tome što bi i u našoj zemlji ove godine kroz mjesec dana trebala započeti s radom hitna helikopterska medicinska služba za koju bi se koristili Airbus A145 i upravo viđeni Airbus Eurocopter 135. Sedmogodišnji ugovor u Hrvatskoj vrijedan preko 60 mil. EUR potpisan je na 7 godina, a uslugu će pružati strane kompanije.

Nakon helikoptera razgledali smo jedno drugo veliko vozilo, koje je slično našem samo veće, novije. Radi se o vozilu za podršku tehničkim intervencijama WLF-k na podvozju MAN TGS 28.510. Na vozilu je montirana kranska dizalica Palfinger 26002 EH te opremljeno sa svom drugom opremom za prihvat i podizanje. Nadogradnja vozila koja sadrži prostor za teret i kutiju sa opremom je izmjenjiva. Iako su ovakva vozila u Hrvatskoj još uvijek rijetkost ovo vozilo je funkcijski slično našem J-130 što potvrđuje da nabavljamo opremu u skladu sa europskim trendovima.
Kad smo kod velikih vozila, na štandu tvrtke LUF vidjeli smo nekoliko impozantnih vozila. Jedno od najvećih je LUF GP-700 vozilo koje služi za dobavu vode na velike udaljenosti, sadrži potopnu pumpu kapaciteta do 18.000 lit / min, srednjetlačnu pumpu kapaciteta 7.000 lit / min pri 10 bara, 4.000 metara cijevi promjera 150mm koje se postavljaju izravno iz vozila te motorizirani robot za postavljanje pumpe te postavljanje i skupljanje cijevi. Ovakvo vozilo sigurno bi pronašlo primjenu na obali ili u specifičnim industrijama ili kod velikih požara kao onaj nedavno u Osijeku.
Osim ovog vozila LUF proizvodi razne motorizirane daljinski upravljane uređaje za gašenje vodom i pjenom te ventiliranje požara u tunelima, podzemnim garažama te raznim industrijama protoka i do 8.000 lit u min. Također, vidjeli smo i motorizirane uređaje za prijevoz opreme i tereta po nepristupačnim područjima.

Na vanjskom izložbenom prostoru bio je izložen simulator plamenih udara na kruta goriva tvrtke Asen Feuerwehrtechnik.Osim osnovnog dijela kao što je ložište, prostor za polaznike te sigurnosni elementi kakve imaju i simulatori u Hrvatskoj, ovaj simulator je sastavljen od 3 kontejnera što mu značajno proširuje taktičku i edukacijsku primjenu. Simulator ima velik broj vrata i prozora, zatim unutarnje i vanjske stepenice, provedenu hidrantsku mrežu (priključak), servisne stepenice te mogućnost postavljanja unutarnjih pregrada što osim promatranja razvoja požara, nastajanja plamenih udara i blokiranja istih omogućuje uvježbavanje različitih taktičkih nastupa u vrlo realnim uvjetima. Simulator se može i transportirati jer su međusobni dijelovi razdvojivi i sklopivi te posjeduje sve potrebne norme.

Na štandu tvrtke Synex tech, demonstriran nam je Drill-x. Kombinacija mlaznice i bušilice, pogonjena tlakom iz vatrogasne cijevi, a služi gašenju požara potkrovlja. Drill-x može u 20-ak sekundi izbušiti rupu na klasičnom ili sendvič panel krovu do debljine od 400 mm. Nakon toga kreće gašenje pri protoku od 180 – 800 lit / min sa raspršenim mlazom od 120 – 165 stupnjeva visoke pokrivenosti. Drill-x za gašenje može koristiti vodu, tešku pjenu ili CAFS .
Opremu za sličnu taktiku gašenja – bez ulaženja u opožareni prostor predstavila je i tvrtka Offext. Njihove posebne mlaznice kroz izbušenu rupu ubacuju raspršene čestice vode u prostor uz jako dobar efekt gašenja i bez dotoka vanjskog zraka. Prednosti koje se navode je manja potreba izlaganja vatrogasaca i osobne zaštitne opreme štetnim utjecajima dima i vatre. Mlaznice imaju dobru primjenu i kod gašenja požara vozila i hlađenja vozila kod požara baterija.

Osim navedenog na štandu tvrtke Eurosignal vidjeli smo zanimljia rješenja za rasvjetu interijera i eksterijera vozila, na štandu tvrtke Hochdruck vidjeli smo dobra rješenja visokotlačnih modula, a zanimljivo je bilo i na štandu PAX-a, posebno njihova vreća za spašavanje PAX Rescue Boa. Te naravno mnogo osobne zaštitne i druge opreme, alata i vozila.
Naravno sajam smo iskoristili i za druženje, te se upoznali i razmijenili iskustva sa dobrovoljnim vatrogascima iz Stubena ( Freiwillige Feuerwehr Stuben ) koje ovim putem pozdravljmo i zahvaljujemo na ugodnom druženju.

https://www.facebook.com/search/top?q=freiwillige%20feuerwehr%20stuben

Sajam Signal 112 & Feuerwehrmesse Oberwart, ispunio je naša očekivanja.
Goran Batušić, zapovjednik

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *