VLADIMIR KARAS DOBITNIK NAJVEĆEG VATROGASNOG ODLIKOVANJA

Dana 20. prosinca, na svečanosti obilježavanja 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice našem članu veteranu Vladimiru Karasu, uručeno je najviše vatrogasno odlikovanje, Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića.

VLADIMIR KARAS, rođen je 18.04.1941. godine u Jastrebarskom. Osnovnu školu je polazio u Jastrebarskom, a srednju školu završio je za šumarskog tehničara u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu. Oženjen je, otac dvojice sinova koji su također članovi vatrogasnog društva u Jastrebarskom. Godine 1966. postaje član Dobrovoljnog vatrogasnog Društva u Jastrebarskom, a 1967. godine položio je tečaj za ispitanog vatrogasca. Vatrogasni dočasnik (u ono vrijeme vatrogasni podoficir) je postao 1971 godine, a 18 svibnja 1974 godine položio je ispit za vatrogasnog časnika (ondašnjeg vatrogasnog oficira). Dugogodišnji je aktivni član DVD-a Jastrebarsko i kroz svoj rad i aktivnost dao je nemjerljiv doprinos u razvoju vatrogastva obnašajući mnoge odgovorne funkcije. Kao mladić pristupio je ekipi koja se pripremala za vatrogasna natjecanja.

Uz svakodnevne vatrogasne aktivnosti, započeo je sa svojim vatrogasnim osposobljavanjem te je tijekom svog vatrogasnog vijeka prošao sva zvanja. Svoj obol razvoju vatrogastva dao je kroz djelovanje u raznim odborima DVD-a Jastrebarsko. Poseban trag ostavio je kroz mnogobrojne osposobljene vatrogasce, jer je kao predavač, nesebično dijelio znanja i iskustva koja je stekao kroz svoj vatrogasni staž. Sve ove godine, Vladimir Karas samozatajno je obnašao mnoge dužnosti unutar društva kroz aktivan rad u zapovjedništvu ali i šire te je jedan od najzaslužnijih za očuvanje tradicije ali i povijesnih činjenica koje je, kao kroničar, društvenih događanja i ovjekovječio u monografiji društva 1997. godine. Značajnu ulogu imao je i u funkcioniranju civilne zaštite koja je djelovala u prošloj državi te je jedan od inicijatora ali i aktivnih sudionika u izgradnji sadašnjeg vatrogasnog doma. Nositelj je Vatrogasne spomenice za 50. godina aktivnosti te Spomenice vatrogasni veteran. Za sav trud dodijeljene su mu brončana , srebrna i zlatna medalja te brončana, srebrna i zlatna plamenica a nositelj je i Medalje za posebne zasluge. Od 2011. godine ponosni je nosioc Spomenice vatrogasni veteran.

Ovim putem, Vladimiru Karasu čestitamo na ovom visokom priznanju i zahvaljujemo na svemu što je učinio za naš DVD.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *