Novo navalno vozilo za našu postrojbu

Priču o novom vozilu moramo početi sa pričom o starom vozilu J-110. To vozilo nabavljeno je 2005. godine sredstvima Grada za vrijednost od 2,7 milijuna kuna. Tada najmodernije vozilo u hrvatskoj i space-shuttle za tadašnja vozila, napravljeno je po mjeri vatrogasca i dan danas je u top formi i najoperativnije vozilo grada. Od 2017. godine, od kada vodimo intervencije u UVI sustavu, vozilo je odradilo točno 200 intervencija, a od 2005. godine oko 690 intervencija. Kombinacija požrtvovnih, osposobljenih i potpuno dobrovoljnih vatrogasaca te ovakve opreme dovela je do brojnih uspješno i brzo ugašenih požara te brojnih spašenih života.

Osim u našem Gradu, jaskanski vatrogasci dokazali su se i pokazali na izvanrednim i redovnim  dislokacijama na priobalju i na kontinentu, na vježbama svih razina,  a osim gašenja i spašavanja podrška smo i svim ostalim gospodarskim, društvenim i sportskim aktivnostima na području Grada i Zagrebačke županije. Sve je to dovelo do toga da smo svojim radom zaslužili ovu investiciju za Grad Jastrebarsko i za Jaskanske vatrogasce.

Novo navalno vozilo, vrijedno 2,75 milijuna kuna, nabavljeno je od sredstava iz EU po Projektu „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2021.“ kojeg vodi Ministarstvo unutarnjih poslova sa partnerom na ovom projektu Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Radi se o navalnom vozilu opremljenim sa alatima za tehničke intervencije. Vatrogasna nadogradnja je proizvođača WISS iz poljske, a podvozje je MB Atego 1630, 4×4 sa 300 konjskih snaga. Vozilo je opremljeno svom potrebnom opremom s vatrogasnom pumpom protoka 3000 lit/min, spremnikom vode 2700 lit, pjenila 400 lit, armaturom za gašenje požara, baterijskim hidrauličkim alatom za spašavanje pri tehničkim intervencijama, elekro-agregatom 14 kw, rasvjetnim stupom, izolacionim aparatima i drugom opremom.

Ovo vozilo pokreće i druge pozitivne stvari u našem Gradu i vatrogasnoj zajednici. Uz naše postojeće navalno vozilo koje vraćamo na raspolaganje zajednici, u tijeku je proces nabave 4 rabljena veća vatrogasna vozila i 4 kombi vozila.

Ukoliko nas pitate, kuda ćemo sa svim tim vozilima, mogu se pohvaliti da je prije nekoliko dana prezentirano idejno rješenje Centra za upravljanje katastrofama koji bi se kroz nekoliko godina trebao izgraditi na ulasku u naš Grad, financirano Europskim novcem ukupne vrijednosti oko 9,5 milijuna kuna. U sklopu tog centra biti će smještena i moderna vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarsko u skladu sa izazovima i potrebama današnjeg vremena.

Ovim putem koristimo priliku i zahvaljujemo se Vladi RH, HVZ-u i Zagrebačkoj županiji na potpori i darovanom vozilu.

 

 

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *