DVD Jastrebarsko – powered by WEBER Rescue System

Sportska manifestacija kao što je WRC Rally zahtjeva ozbiljnu pripremu, kako od strane organizatora tako i od svih službi koje sudjeluju kao podrška. Zadatak vatrogasaca na takvoj manifestaciji je da budu spremni reagirati u slučaju potrebe izvlačenja unesrećenika (vozača ili suvozača) i vozila uslijed izlijetanja ili za potrebe gašenja požara vozila ili drugog objekta na stazi. Sigurnosne komponente na WRC automobilima značajno doprinose sigurnosti vozača u slučaju sudara ali i značajno otežavaju vatrogasnu intervenciju.

Kako bi bili spremni reagirati i u slučaju najzahtjevnijih intervencija uz postojeći Weberov alat koji posjedujemo u svojoj postrojbi od partnera Mistar Hrvatska dobili smo set hidrauličnih baterijskih alata E-force2. Radi se o razupori E-force2 SP 53 BS čije se čeljusti otvaraju do 800 mm uz maksimalnu snagu razupiranja od preko 420 N. Težina alata bez baterije je preko 24 kilograma što govori o njegovoj impresivnoj masivnosti. Hidrauličke škare su RSU 180 Plus E-force 2 performansi rezanja kategorije 1J-2K-3K-4K-5K što bi značilo da mogu prerezati željeznu cijev debljine 4 mm i promjera 101,6 milimetara uz maksimalni otvor oštrica od 180 mm. Budući da je rollbar rally vozila napravljen od čeličnih cijevi i karbonskih primjesa promjera do 45 mm i debljine do 2,5 mm za ove škare to bi trebao biti lak zadatak. U kompletu se nalaze i spasilački hidraulički cilindri RZT 2-1360 i RZ 1-910 čija je ukupna duljina nakon rastezanja impresivnih 1360 odnosno 910 milimetara uz snagu od 108/62 odnosno 111 kN. Uz alate stigle su i 5 Ah baterije koje se mogu koristiti na bilo kojem od uređaja.

Uz hidrauličke alate na vatrogasnim zadacima korisne se i drugi alati i oprema kao što su set za rezanje stakala na vozilima, set za zaštitu od zračnih jastuka, FAST STAB set za stabilizaciju vozila, drvene klocne, višenamjenski hooligan alat, set lanaca za razuporu i set za zaštitu od oštrih dijelova koji su sastavni dio i našeg paketa.

Još jednom zahvala kompaniji Mi Star Zagreb i Weber Resuce System na posudbi navedenih alata čime smo uz naše postojeće alate bili još spremniji za ovako ozbiljnu zadaću kao što je osiguranje WRC Rallya.

Nekoliko dana nakon odlaska WRC vozila iz Hrvatske još smo pod pozitivnim dojmom ovako velikog natjecanja svjetske razine. Do nas dolaze dobre vijesti o mogućnosti da se navedena utrka organizira u Hrvatskoj i sljedeće dvije godine. Radosni smo i ponosni jer smatramo da smo i svi mi vatrogasci na stazi svojim ozbiljnim pristupom, pripremom i ponašanjem doprinijeli podizanju općeg dojma organizacije na stazi i djelomično zaslužni za uspješnu odrađenu manifestaciju. Hrvatska je mala zemlja, ali uz predivno more i ljude, te 65 vrsta asfalta na rally stazi, zasigurno ima i sjajne vatrogasce.

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *