Posljednje zbogom – Stjepan Preprotić Pepek

Danas smo u tuzi ispratili našeg počasnog predsjednika, vatrogasca, našeg prijatelja i sugrađanina – Stjepana Preprotića Pepeka. Ispratili smo ga riječima koje je u ime svih Pepekovih vatrogasaca pročitao predsjednik DVD-a Jastrebarsko Ivica Sikra.

 

Posljednje zbogom

 

Poštovani Predsjedniče, dragi naš Pepek,

u trenucima kada ispraćamo, po mnogo čemu, najgoru godinu u novijoj povijesti, i kada smo mislili da je najgore iza nas, posljednje nedjeljno jutro svanulo je tmurno i tužno. Svaki naš član, radilo se o telefonskom pozivu ili pak samo o poruci, saznao je tužnu vijest: „umro je Pepek“.

I baš tu nedjeljnu noć, mnogi naši operativni vatrogasci odrađivali su vrlo zahtjevnu intervenciju požara kuće, a nisu bili ni svjesni da je časno srce našeg Predsjednika zauvijek prestalo kucati.

Vašim iznenadnim odlaskom nestala je ona stvarnost koja je za vatrogastvo u Jaski imala značajnu veličinu i postojanost te prisutnost u mnogim aktivnostima koje se odvijaju u našem vatrogasnom domu. No, to je samo onaj stvarni dio. Onaj dio koji nikada neće nestati je duh prošlosti u kojem je vaš trag ogroman, častan i neizbrisiv, a djela koja su ostala za vama, postaju staza kojom će kročiti nove vatrogasne snage i svi oni koji su spremni časno i pošteno služiti na pomoć drugome, baš onako kako ste vi to htjeli i znali.

Stjepan Preprotić, drugi s desna

Zajedništvo, kakvo ste u našem Društvu stvarali i gradili, na mnoge nas načine zadužuje i ohrabruje da, uz osobitu odgovornost i dužnost, to zajedništvo nastavimo graditi na kreposti, časti, pravednosti, vjeri, ljubavi i istini.

Mi, vaši prijatelji, vaši učenici, vaša braća i sestre vatrogasci,hrabro smo živjeli, živimo i živjet ćemo za ostvarivanje i očuvanje tih istinskih hrvatskih i kršćanskih vrijednosti koje ste nam na vama svojstven, blag i umirujući način uvijek usađivali.

Vaš obol u razvoju jaskanskog vatrogastva je daleko veći od onog što možemo sročiti u ovih nekoliko redaka, no svakako možemo biti ponosni na vaše dužnosti koje ste kroz život obavljali.

Davne 1961. godine bilježimo vaš vatrogasni početak u DVD-u Jastrebarsko kada ste, zajedno sa svojim vršnjacima, nakon velikog požara u gornjoj Jaski započeli novo doba i Društvo poveli u nove pobjede.

Iz naših zajedničkih razgovora često ste znali reći kako je to bio preporod u pravom smislu riječi, a mi svakoga dana svjedočimo da ste imali potpuno pravo.

Vaš entuzijazam pokrenuo je mnoge stvari pa bilježimo i inicijativu pokretanja glumačke družine zajedno s ostalim mladim vatrogascima koja je prije 2 godine obilježila veliki 50-godišnji jubilej, a gotovo svi jaskanci znaju da su baš vaše riječi bile te koje su prve izgovorene na jaskanskim daskama koje život znače.

I današnji velebni vatrogasni dom izgrađen je pod vašim vodstvom uz nesebičnu pomoć svih članova tog vremena. Mi mladi još uvijek u tom dom osjećamo duh tog vremena, a sada smo sigurni da će to uvijek tako i biti.

Gotovo nestvarno zvuči podatak da ste našim društvom predsjedali od 1982. do 2017. godine. – punih 35 godina. To govori da ste bili pravi čovjek na pravom mjestu.

Potrebe Društva uvidjeli ste obnašavši i dužnost tajnika u dva navrata; i to od 1966. do 1969. godine te od 1972. do 1982. Godine. Bili ste u vodstvu našeg 130. godina starog Društva bili nešto više od 50 godina u kontinuitetu.

Tragovi koje ste ostavili u radu Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko sežu još u 1978. Godinu, a počinju vašim ulaskom u Predsjedništvo Zajednice u kojem ste bili u čak 5 mandata; od 1978. do 1982., od 1982. do 1986., od 1997. do 2001., od 2005. do 2009. te od 2013. do 2017.

Stjepan Preprotić – prvi red, sredina.

Osim kroz vatrogasne strukture vaš trag zabilježen je i u Komisiji za izradu plana opreme koja je djelovala u tadašnjoj Samoupravnoj interesnoj zajednici, svima znanoj kao SIZ.

Sav taj trud okrunjen je još 2010. godine kada potpuno zasluženo dobivate nagradu za životno djelo od strane Hrvatske vatrogasne zajednice, Povelju i Plaketu s likom Đure Stjepana Deželića, a osim te nagrade, proglašeni ste za doživotnog Počasnog člana VZG Jastrebarsko.

Stjepan Preprotić, prvi s desna

Sve ovo moguće je samo uz veliku dozu ljubavi i razumijevanja, a uvijek je tu bila i vaša supruga Štefanija, koja Vam je bila velika podrška i jednako vrijedna pripadnica našeg Društva.

No, ono što nije baš bilo dobro je vaša skromnost. Zbog nje, mi koji smo nastavili vaš put, još uvijek ne znamo što ste sve postigli i napravili. Vjerojatno ćemo to saznati kasnije. Put kojim ste, Vi Predsjedniče kročili, put je koji svima nama predstavlja ponos i čast. Što smo učili od vas te sve ono što ste nam ostavili za novo doba. Mi to nećemo zaboraviti, a vaša pripadnost Društvu biti će zabilježena zlatnim slovima za sva vremena.

Ožalošćenoj obitelji prenosim iskrene izraze sućuti u ime svih članova DVD-a Jastrebarsko, a Vama Predsjedniče posljednje zbogom i neka Vam je laka ova Hrvatska gruda za koju ste se iskreno i strastveno borili.

 

Neka vam je vječna hvala i slava!

 

 

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *