Preminuo Stjepan Preprotić Pepek

Drage sugrađanke i sugrađani, sa srcima punim tuge saznajemo da je preminuo Stjepan Preprotić Pepek.

Bio je izuzetno zaslužna osoba u povijesti i sadašnjosti društvenog života našega grada. Široj javnosti prije svega je poznat kao vatrogasna legenda, kao dugogodišnji zaštitni znak Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, čiji je predsjednik bio od 1982. do 2017.

Stjepan Preprotić Pepek rođen je 20. lipnja 1943. u Jastrebarskom, a u rodnom gradu završio je i osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu završio je u Karlovcu, a zvanje ekonomista stekao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Bio je aktivan planinar i dužnosnik Akademskog kluba Jastrebarsko, zaljubljenik u zemlju i konje, organizator jahačkih natjecanja na jaskanskom Sajmištu i u Mladini te dvostruki prvak Jaske u jahanju (Sajmište, 1967, 1968).

Njegovim nastojanjem osnovano je 1968. Gradsko kazalište Jastrebarsko, u kojem je kao glumac ostvario niz zapaženih uloga, naročito u predstavama „Ljubica“, „Lažac“ i „Gospodsko dijete“.

Dijete Gornje Jaske i Zdihovačke ulice, umirovljeni viši kontrolor u jastrebarskoj FINI (Financijskoj agenciji), izvanredne zasluge stekao je kao dužnosnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko (tajnik od 1966. do 1969. i od 1972. do 1982, predsjednik od 1982. do 2017.), u kojem djeluje 60 godina.

Nositelj je Povelje i Plakete s likom Đure Deželića, oca hrvatskog vatrogastva. Plaketa koja je najviše priznanje za jednog vatrogasca u Hrvatskoj, dodijeljena je Pepeku 2009. godine.

Pod njegovim vodstvom jaskanski vatrogasci ostvarili su mnoga izvanredna dostignuća i postali ugledno i respektabilno društvo. Od 2017. Pepek je počasni predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko.

Sjajan i požrtvovan organizator, agilan i poduzetan dužnosnik, istinski domoljub i lokalpatriot, nadasve zaljubljen u svoju Jasku ostati će zapamćen kao legenda grada i vatrogastva.

Neka mu je vječna hvala i slava.

Počivao u miru.

autor originalnog teksta: Nino Škrabe

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *