Tele2 donacija – vatrogasni dron

U listopadu 2020. održan je javni natječaj Telemacha Hrvatska d.o.o. (Tele2) pod nazivom „DRONacija 2020.-2021.“, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko jedno je od 10 društava na području Hrvatske koja su uspjela putem ovog natječaja osigurati novi dron s termalnom kamerom.

 

 

 

O čemu se točno radi?

Telemach je ovim natječajem dao priliku da organizacije našeg tipa uđu u 21. stoljeće te da iskoristimo sve potencijale koje današnje vrijeme nudi. Bili smo spremni prihvatiti i iskoristiti ovu priliku te na ovaj način osigurati da standard zaštite i spašavanja u našem gradu postane još viši!

Poduzeli smo korake kako bi ovu prijavu učinili korisnom za što više sudionika našeg društva. Sklopili smo partnerstva s Gradskim društvom crvenog križa s ciljem olakšavanja provedbe aktivnosti Crvenog križa i što bolje i kvalitetnije zaštite društvene zajednice.

Također, svoju potporu našoj prijavi pružio je i Stožer civilne zaštite Grada Jastrebarskog koji u ovim neočekivanim pandemijskim vremenima igra ključnu ulogu u zaštiti stanovništva.

Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje svojim je pismom potvrdio važnost ovakve opreme na našem području i iskazao svoju potrebu za unaprjeđivanjem sustava zaštite okoliša, ali i ranog otkrivanja požara.

Pojedini dijelovi Parka prirode nepristupačni su za vatrogasna vozila pa ovakva oprema pomaže u izazovima rane intervencije i sprječavanja još veće ugroze od požara.

Ihtiološko-ornitološki park Crna Mlaka, koji se nalazi u središnjem dijelu močvarno-šumskog područja u dolini rijeke Kupe, dio je područja djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko. U IHOR parku prepoznali su važnost te su također dali svoju potporu ovoj prijavi s ciljem unaprjeđivanja djelatnosti zaštite ovog važnog, velikog i nepristupačnog područja.

Podršku prijavi pružila je i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, prepoznavši važnost ovakvih sustava u rukama vatrogasaca. Također, pismom su svoju potporu iskazali iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Jastrebarsko.

Ovakva nova oprema će najviše pomoći u našem gradu. Dronovi s termalnim kamerama značajno podižu standard zaštite grada jer olakšavaju vatrogascima provedbu vatrogasnih intervencija.

Tako je početkom 2019. korišten bespilotni sustav za nadzor požara objekta te za praćenje razvoja požara na krovištu, što je značajno olakšalo provedbu intervencije. Sredinom 2019. osmišljena je i odrađena vježba u IHOR parku Crna mlaka u kojoj se koristio sustav bespilotnih letjelica te se na istoj vježbi pokazala i velika potreba za takvim sustavima zbog nepristupačnih terena.

Parrot ANFI Thermal je kompaktni dron s dvije integrirane kamere namijenjen profesionalnoj primjeni.

4K HDR kamera s 21MP Sony senzorom omogućuje prikupljanje fotografija i videozapisa visoke rezolucije za inspekciju i analizu stanja terena. Termalna FLIR LEPTON 3.5 (radiometric) kamera rezolucije 160×120 omogućuje prikupljanje termalnih fotografija i video zapisa.

 

Ovim putem se zahvaljujemo Telemach Hrvatska d.o.o. na doniranom dronu, ali i svim partnerima koji su nas podržali u ostvarenju ovog natječaja!

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *