Vatrogasci testiraju – WEBER baterijski alati

Vatrogasci testiraju – WEBER baterijski alati

Na operativnom natjecanju u Jastrebarskom, ekipe su imale prilike raditi i s Weber E-Force 2 serijom baterijskih hidrauličkih alata koje nam je za potrebe natjecanja ustupila tvrtka Mi-star iz Zagreba.

Iako se istima nismo uspjeli posvetiti prije natjecanja stvarno nas je zanimalo što to imamo na korištenju pa smo test obavili sada.

Za uvod, moramo spomenuti da je naše navalno vozilo opremljeno s weber alatima za tehničke intervencije te posjedujemo hidrauličke škare S180, razupore SP40, cilindar za spašavanje i  univerzalni alat SPS330, pogonjene motornom i ručnom hidrauličkom pumpom.

Alat koji nas nikad nije ostavio na cjedilu, nikad nije ostao u kvaru ili se slomio, jednom prilikom smo ga koristili i pri tehničkoj intervenciji na željezničkom vozilu.

Već na prvi pogled i nakon kratkog rada zaključujemo da novi, moderan set alata iz serije baterijskih alata E-Force2 omogućuje brži i efektivniji rad, a napajanje preko baterije omogućuje brži početak rada, ergonomiju, sigurnost i štedi prostor u vozilu. No, uglavnom isto nude svi baterijski alati u odnosu na one konvencionalne.

Čime raspolaže WEBER? Po čemu su ovi alati posebni?

EXTREME & PLUS BLADE INSERT – Weber alati za rezanje opremljeni su posebno dizajniranim oštricama koje materijal koji se reže privlače u najsnažnijem dijelu alata. Osim što je alat najsnažniji u idealnoj poziciji, sila na oštrice je manja zbog idealnog kuta rezanja. Umetci oštrica škara su lako izmjenjivi čime se postiže da se eventualno oštećeni dijelovi škara zamijene lako, na terenu, uz niže troškove, a alat je u kratkom vremenu ponovno funkcionalan.

ULTIMATIVE – Vilice “U” oblika s oštricama škara koje su napravljene od posebnih materijala kako bi mogle rezati i najotpornije materijale koje često susrećemo kod novijih vozila daju odgovor i za najtvrđe izazove. Dizajn perforiranih ruku smanjuje težinu alata i povećava stabilnost.

FORGED – Oštrice koje su napravljene od kovanog materijala omogućuje najveću čvrstoću i smanjuju mogućnost puknuća zbog toga što se održava idealan molekularni sastav materijala.

DISTANCE MARKS – svi novi WEBER cilindri za spašavanje imaju na samom cilindru laserski urezane oznake preostale duljine korisnog dijela cilindra. Tako vatrogasac u svakom trenutku zna koliko od alata još može očekivati i sukladno tome na vrijeme prilagoditi taktiku.

360 stupnjeva rotirajuće ručke omogućuju stabilno držanje alata iz bilo kojeg položaja.

GRIP – Vrhovi razupora su posebno dizajnirani kako bi osigurali posebno stabilno zahvaćanje. Vrhovi presvučeni titanij-nitridom osiguravaju veću površinsku snagu i otpornost na habanje. Posebno oblikovane površine vrhova sa zubima osiguravaju odlično prianjanje duž cijele radne površine alata čime se omogućuje brži rad i rastezanje u jednom manevru.

TRAINING – Ono što je specifično za Weber je da nudi iskusne instruktore za demonstracije i certifikaciju vatrogasaca. Weberov kombi s cijelim setom alata i trenerom mnogo puta smo u hrvatskoj vidjeli na svim većim vježbama i vatrogasnim događanjima.

Na testu smo imali razupore SP 35 AS E-Force 2, škare RSU 180 PLUS E-Force 2, univerzalni alat SPS 370 E-Force 2 i cilindar za spašavanje RZ 1-910 E-Force 2

Svi alati opremljeni su izdržljivom Li-ion baterijom 28 V, 5Ah. Na bateriji se nalazi pokazivač preko kojeg se lako može provjeriti napunjenost baterije. Baterije su dizajnirane za oko 1000 ciklusa punjenja i dolaze s inteligentnim punjačem.

Kućište je lagano, ali ojačano i zaštićeno certifikatom IP 44.

Prekidač za uključivanje i isključivanje je osvijetljen, a alati imaju i LED osvjetljenje za osvjetljavanje radne okoline. Prekidač za upravljanje omogućuje preciznu kontrolu i upravljanje alatom pa čak i kad se koristi jednom rukom.

Jedna baterija se može koristiti s cijelim setom alata i bateriju je moguće mijenjati i kad je alat pod opterećenjem.

Razupore SP 35 AS imaju snagu razupiranja do 17 tona, a snagu stiska do 7,6 tona. Razmak između ruku u otvorenom položaju je 60 cm, a ukupna težina alata je 17.3 kg. Razupora se može koristiti i s lancima za privlačenje pri čemu je put privlačenja u jednom manevru maksimalno 51,5 cm. Razupora dolazi s posebno dizajniranim vrhovima s GRIP tehnologijom.

Škare RSU 180 Plus je alat težine 21,4 kg. Snaga rezanja je respektabilnih 90 tona, a moguće je rezati pune kružne profile promjera do 35 mm sukladno EN13204. Opremljene su izmjenjivim posebno dizajniranim oštricama koje osiguravaju najviše performanse i iskoristivog alata, smanjuju mogućnost pucanja te osiguravaju dužu trajnost alata i laganu izmjenu umetaka u slučaju oštećenja.

Cilindar za spašavanje RZ 1-910 je jednostupanjski cilindar snage podizanja 11,1 tona. Ukupna dužina otvorenog cilindra je 910 mm, a hod 368 mm. Težina cilindra je 15 kg.

Univerzalni alat SPS 270 je alat koji može vršiti funkciju razupiranja i rezanja. Snaga razupiranja je 7,8 tona, a rezanja 50 tona. Alat može rezati kružne pune profile promjera do 30 mm, a širina ruku u rastvorenom položaju je 36 cm. Alat se može koristiti i za privlačenje uz pomoć lanaca s korisnim putem od 44 cm.

Ovaj alat, posebno u baterijskoj izvedbi koristan je kao dodatni alat uz primarni seta alata. Zbog svojih kompaktnih dimenzija, trenutačne spremnosti za rad i širokog spektra funkcija ovo je odlično pomagalo za brzo oslobađanje unesrećenih.

Weber alati pružaju pozitivno iskustvo u radu i odaju dojam robusnosti i pouzdanosti. Kao dugogodišnje zadovoljne korisnike weber alata, sva tehnička unaprjeđenja iskreno nas raduju.

U vidu ergonomije, brzine rada, uštede prostora i sigurnosti alati pogonjeni na baterijski pogon uvode nove standarde u vatrogastvu.

Set alata kakav smo imali omogućava odgovor na velik broj tehničkih intervencija u prometu pa čak i na one u koje je uključeno više vozila.

Što se nas tiče za Weber E-Force2 palac gore.

Kompletnu ponudu alata s cijenama možete pogledati na web stranicama Mi-stara, http://www.vatrogasci.hr/product-category/weber-alati-i-oprema-hr/weber-e-force-2-alati/

autor: Goran Batušić

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *