Održano 5. Natjecanje operativnih vatrogasaca
Održano 5. Natjecanje operativnih vatrogasaca

U Jastrebarskom je u subotu 12. listopada održano međunarodno,  5. Natjecanje operativnih vatrogasaca. Sudjelovalo je 12 ekipa iz Hrvatske i jedna ekipa iz Slovenije. Jaskanski vatrogasci dobrano su se potrudili da natjecanje bude izazovno i operativno. Ove godine ekipama su osigurani zadaci  i oprema s kojom se nemaju prilike susresti svakodnevno, a sve kako bi natjecanje dobilo i edukativni karakter.

Tako su vatrogasci na maketi aviona u prirodnoj veličini spašavali unesrećenike po prioritetima definiranim kroz START trijažu, a na glavnom gradskom trgu natjecatelji su uz prethodno dobivene materijale i uz nadzor instruktora rezali automobile.  Za potrebe natjecanja tvrtke Mistar i Klaleda ustupile su najmodernije i najkvalitetnije baterijske alate na tržištu i to WEBER i LUKAS hidraulične alate za tehničke intervencije u prometu. Komunikaciju bez smetnji osiguravao je “stari” partner KOMTEH.

Uz ova vježbališta organizirano je još 7 vježbališta na području grada, kao npr. petoboj na vojnom poligonu, izuzetno atraktivno gašenje šumskog požara u šumi Gović, veslanje i spašavanje na jezeru, poligon vožnje u Donjem Desincu, unutarnja navala na Gornjoj Reki te ispit znanja u DVD-u Jastrebarsko.

Natjecanje je otvorio glavni vatrogasni zapovjednik g. Slavko Tucaković, uz prisustvo županijskog zapovjednika g. Novosela, načelnika HVZ-a g. Popovića, načelnika kriznog stožera Grada, g. Stipu Bučara, gradskog zapovjednika g.  Vedrana Boričevića te predstavnike izvršnog odbora vatrogasne zajednice grada. Zatvaranje natjecanja organizirano je u sklopu manifestacije Dani vina pod velikim šatorom, a nagrade najboljima uručio je gradonačelnik g. Zvonimir Novosel.

DVD Zaprešić osvojio je nagradu za Fair Play jer je nesebično ponudio svog člana u ispomoć drugoj ekipi. Treće mjesto s 80 bodova osvojio je DVD Petrovsko, drugo mjesto s 81 bodom DVD Dugo Selo, a prvo mjesto s 82 boda ekipa PGD Rogatec iz Slovenije. S područja grada sudjelovala je samo ekipa DVD-a Donji Desinec, iz susjedstva DVD Klinča Sela te još DVD Sveta Klara, DVD Sesvete, JVPG Pliva, Rakovec, DVD Novi Marof, DVD Prišlin-Hum i DVD Šenkovec.

U organizaciji natjecanja, osim 40-ak članova DVD-a Jastrebarsko pomogli su Grad Jastrebarsko, Vatrogasna zajednica zagrebačke županije te drugih 20-ak privatnih i pravnih osoba s područja grada i šire bez kojih ovakav ne bi bio ostvariv.

Ekipe su iz Jastrebarskog otišle kućama umorne, ali zadovoljne, pune pozitivne energije i novih iskustava. Upravo nam to daje snage da, iako dobrovoljno i bez naknade, ovakve projekte provodimo i ubuduće.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *