Kolumna – Stjepan Preprotić Pepek: Proslava 80. obljetnice DVD-a Jastrebarsko
Kolumna – Stjepan Preprotić Pepek: Proslava 80. obljetnice DVD-a Jastrebarsko

Bio je to dan za pamćenje. Jutro je osvanulo  s tihom laganom kišom, a naše mještane probudile su prekrasne koračnice budnice glazbe Gornjeg Desinca. Od Trešnjevke  do sajmišta odzvanjali su divni taktovi glazbe da podsjete građane na veliki događaj – proslavu 80. godina osnutka i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko.

Proslava je održana na glavnom trgu u Jastrebarskom, pod pokroviteljstvom  Općinske skupštine dana 24. kolovoza 1969. Na veličanstvenom skupu bilo je nazočno 20 vatrogasnih društva s oko 500 vatrogasaca. Iz dalje okolice naročito pamtimo vatrogasno društvo iz Karlovca, Duga Rese i Siska. Svečanu pozornicu zaposjeli su ondašnji politički i društveni čelnici: Franjo Mikulić (predsjednik Skupštine općine Jastrebarsko), Branko Pasecky, Ljubomir Andrić, Josip Balaško, Dragutin  Matasić, Milan Ivančić, Kazimir Masnec,  predstavnik Vatrogasnog saveza Hrvatske Franjo Kumer, Stjepan Cebić (predsjednik VSO) i drugi.

Najuvaženija osoba bio je Većeslav Holjevac, darovatelj nove vatrogasne zastave. Većeslav Holjevac kao gradonačelnik grada Zagreba, koji je proveo širenje Zagreba preko Save, inicirao gradnju Zagrebačkog velesajma ,potpisnik Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog knjiženog jezika  1967., domoljub i osoba koja se je suprotstavila  unitarizmu beogradskog centralizma. Većeslava Holjevca, izbačenog iz  CK SKH, pozvati na ovu proslavu bila je velika hrabrost našeg  rukovodstva (Ivan Marković, Nikola Žunac, S.Medvedovski, S.Preprotić).

Zbor je otvorio predsjednik Društva Ivan Marković, a vodio ga je naš omiljeni  Nino Škrabe. Proslava je održana u vrlo svečanom raspoloženju. Naročito su pozdravljeni pričuvni članovi, prisutna društva, društveno-politički dužnosnici te građani mjesta Jastrebarsko.

Izvršena je i svečana dodjela vatrogasnih odličja, spomenica  i zahvalnica članovima i radnim institucijama. Na zgradi Skupštine općine izvršena je javna vatrogasna vježba u izvedbi vatrogasaca iz Karlovca, Gornjeg  Desinca i  Jastrebarskog.

Svečani ručak  bio je u Narodnom sveučilištu u vlastitoj režiji. Uručenje novog društvenog barjaka od strane darovatelja Većeslava Holjevca zapovjedniku Društva Ivanu Perliću  te predaja barjaka barjaktaru Zvonku Bohaček vrlo bučno je pozdravljena pljeskom.

Proslavi je prema procjeni prisustvovalo i više od 1ooo građana. Prilikom predaje barjaka pamtimo riječi V. Holjevca izrečene u svezi stvarne ravnopravnosti svih naroda tadašnje države na svim područjima; nacionalnim, ekonomskim, društvenim i  ostalima (ne smo deklarativno).

Proslava je održana je uoči buđenja hrvatske nacionalne svijesti poznate pod nazivom Hrvatsko proljeće. Beogradski i zagrebački vlastodršci odgovorili su nasilnim represijama,  izbacivanjem  tisuće članova  iz SKH, mnogobrojnim sudskim osudama te ukidanjem udruga kao kao što je Matica hrvatska i druge. U našem mjestu djelovao je i Akademski klub koji je likvidiran  na vrlo nasilan način. Klub nije okupljao samo akademske građane, već je bio i organizator mnogih sportskih i kulturnih sekcija. Poznat je bio i po organizaciji konjskih trka kao i dramskih predstava putem svoje sekcije „Tomo Mikloušić“ koja je osnovana u DVD-u Jaska.

Na kraju izvršen je i veliki mimohod vatrogasnih jedinica. Posebnu pažnju izazvao je zapovjednik Vatrogasne brigade  Jastrebarsko Mijo Hlebić, koji je  na čelu jedinica prodefilirao u vojnom  džipu. Proslava je završena velikom vatrogasnom zabavom, uz vatrogasne specijalitete – kotlovinu, odojke i dobru vinsku kapljicu. Ovaj spomen  upotpunjujemo i  prigodnim  fotografijama.

 

P.S. Više o pojedinostima u Spomenici Društva – autor: Nino Škrabe

Stjepan Preprotić

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *