U manje od dva tjedna –  tri opasne intervencije za jaskanske vatrogasce

U manje od dva tjedna – tri opasne intervencije za jaskanske vatrogasce

 

Sudeći po tome kako je započela nova godina (s obzirom na broj požara) izgleda da neće biti mirna kao protekla 2018. Sve je počelo s požarom kuće na samu Novu godinu na Plešivici, a nastavilo se 10. siječnja požarom krovišta na područnoj školi u Cvetkoviću te (za sada) završilo s požarom krovišta stambeno-poslovne zgrade „Fair Play“ u Donjem Desincu.

Upravo je ovaj posljednji požar bio najizazovniji s obzirom na to da je u trenutku dolaska vatrogasaca požar već zahvatio  gotovo cijelo potkrovlje. Nakon dojave u 05:28, vatrogasci iz DVD-a Jastrebarsko izašli su s navalnim vozilom Jastreb-110 za 6 minuta, a odmah zatim i s autocisternom Jastreb 120 te s kombi vozilom Jastreb 104. Na intervenciju je izašla i nadležna primarna postrojba DVD Donji Desinec s navalnim vozilom Jaska-610, autocisternom Jaska-620 i zapovjednim vozilom Jaska-601  te najbliža susjedna postrojba DVD Gornji Desinec s navalnim vozilom Jaska 410.

Nakon izvida situacije, a s obzirom na ukupnu površinu objekta od preko 400 m2, krenulo se u gašenje s dva mlaza unutarnje navale te četiri mlaza vanjske navale. Gašenje vanjskom navalom otežavali su noćni uvjeti i smrzavica, a ponovno se pokazala potreba za vatrogasnim vozilom za rad na visini koje ne postoji na području našega Grada.

 

Unutarnju navalu osim uobičajenih parametara – vrućine i dima otežavalo je urušavanje knauf stropa na većem dijelu objekta čime se požar proširio na dio prostorija na katu objekta.

Poseban izazov predstavljala je i komunikacija među velikim brojem vatrogasaca i vozila koji su sudjelovali na požaru. Ukupno 7 vozila i 39 vatrogasaca.  Intervencijom je zapovijedao Vedran Boričević, zapovjednik VZG Jastrebarsko i zapovjednik DVD-a Gornji Desinec, a sektorom unutarnje navale zapovijedao je Goran Batušić, zapovjednik DVD-a Jastrebarsko i dozapovjednik VZGJ.

Požar je lokaliziran u 6:45, a potpuno ugašen oko 8 sati. Na terenu su još kraće vrijeme ostali dežurati vatrogasci DVD-a Donji Desinec.

Ova intervencija u Donjem Desincu bila je vrlo zahtjevna za vatrogasce i završila je s velikom materijalnom štetom, ali na sreću bez ljudskih žrtava. Ipak, vremena za odmor nije bilo puno budući da su vatrogasci veći dio subotnjeg popodneva proveli čisteći opremu, popunjavanjem vozila te pripremanjem za neku novu intervenciju.

 

autor: Goran Batušić

 

Vozila koja su sudjelovala u intervenciji

 

Jastreb-110MB Atego 1528, NVT2 VT 2500/200
Jastreb-120MB Atego 1622, AC2 VT 7200
Jastreb-104VW Transporter TR1 VW
Jaska-410Steyr 791, NV2 VT 2500/300
Jaska-601Mazda
Jaska-610TAM 125 NV2 2500
Jaska-620FAP 13, AC2 8000

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *