Vatrogasci testiraju – LUKAS baterijski alati

Vatrogasci testiraju – LUKAS baterijski alati

Kada pričamo o tehničkim intervencijama u prometu, posebno onima u kojima je potrebno osloboditi unesrećenike iz karamboliranih vozila svakako puno pažnje moramo posvetiti hidrauličkim alatima koji služe upravo u te svrhe.

Hidraulički alati za oslobađanje unesrećenih koriste se intenzivno u vatrogasnim postrojbama već preko 30 godina i iako se zakoni hidrodinamike nisu promijenili, alati se svakodnevno razvijaju i unapređuju, a danas se sve više koriste baterijski alati čije su pumpe pogonjene elektromotorom koji se napaja iz baterije.

Na našem operativnom natjecanju za potrebe vježbe oslobađanja unesrećenika iz vozila poslali smo upit svim renomiranim dobavljačima opreme u Hrvatskoj, a dobili smo pozitivan odgovor upravo od dvije tvrtke Klaleda i Mistar koji u svojem prodajnom programu nude najmodernije i najbolje hidrauličke alate za vatrogasne intervencije proizvođača LUKAS i WEBER.

Čisto radi referenci i relevantnosti teksta moramo podsjetiti da je DVD Jastrebarsko središnja postrojba s desetak tehničkih intervencija godišnje, barem desetak u vježbovne svrhe izrezanih automobila godišnje, s preko 15 operativaca osposobljenih za rad s alatima za tehničke intervencije i zapovjednikom koji je certificirani vježbatelj za navedenu opremu. 30 godišnje iskustvo rada s ovim alatima ipak znači da ove ovakve alate ne držimo prvi put u rukama.

Iz Klalede smo dobili Hidrauličke škare, hidrauličke razupore i hidraulički cilindar. Svi alati su iz eDraulic Lukas serije što znači da se uljna pumpa koja daje silu na cilindar, oštrice ili ruke pogoni elektromotorom koji je napajan putem baterije.

Dobili smo tri baterije i tri punjača, što je odličan komplet alata s čime možete riješiti izazove na većini intervencija. Baterijski alat ima mnogo prednosti u odnosu na konvencionalni alat koji je pogonjen motornom pumpom u kojoj se ulje do alata transportira visokotlačnim uljnim crijevima.

Prednost je svakako kraće vrijeme da bi se uređaj doveo u rad, manje prostora koji se zauzima u vatrogasnom vozilu, rad bez buke, rad bez ispušnih plinova, bez ograničenja pri kretanju (cijevi se ne pletu), manja težina (što je posebno bitno kada se alat mora prenositi dalje od vozila) i ono što je najbitnije, veća sigurnost. Naime, najveća ugroza za vatrogasce pri radu s ovim alatom je bila puknuće visokotlačnog uljnog crijeva pri čemu nastaju nesagledive posljedice, a toga kod baterijskih alata nema.

PREDNOSTI BATERIJSKIH ALATA

  • kraće vrijeme da bi se uređaj doveo u rad
  • manje prostora koji se zauzima u vatrogasnom vozilu
  • rad bez buke
  • rad bez ispušnih plinova
  • bez ograničenja pri kretanju
  • manja težina
  • veća sigurnost

Iako su danas baterije sa širokom primjenom od pacemakera do vozila stekle povjerenje u širokoj primjeni, vatrogasci su oko baterija kod ovih alata bili skeptični. No, to nije tako jer mehanički dio alata (pumpa, cilindri, oštrica) pružaju iste performanse snage bez obzira na to je li alat pogonjen putem elektromotora i baterije ili na konvencionalan način, a svi dobavljači nude izbor vrste pogona.

Baterije koje se koriste u ovim alatima posebno su razvijane da budu pouzdane, trajne i uz kapacitete oko 5 Ah daju garanciju za dugotrajan i pouzdan rad. Baterije se ne prazne prilikom stajanja pa mogu izdržati i do 6 mjeseci bez samopražnjenja, otporne su na vlagu (IP54), posjeduju indikatore o stanju napunjenosti, a što je najvažnije sve baterije kompatibilne su sa svim testiranim alatima i mogu se brzo i jednostavno mijenjati čak i dok je alat pod opterećenjem.

Hidrauličke škare LUKAS S788 E2 je alat sa snagom rezanja od 1100 kN, odnosno spektakularnih 110 tona. U mogućnosti je prerezati kružni profil promjera do 4,2 cm, (EN 13204, NFPA 1936) a ukupne je težine 22,7 kg. Novi dizajn oštrice omogućava volje performanse, besprijekoran rad, a uređaj je izuzetno ergonomičan te ga je lako koristiti. Škare mogu se mogu otvoriti i time zahvatiti elemente do širine od 20 cm.

Hidraulička razupora LUKAS SP 555 E2 je alat za razupiranje sa snagom razupiranja do 65 tona i snagom pritiska do 11 tona. Ako se koristi za privlačenje uz pomoć lanaca teret do 5,8 tona moguće je privući u jednom manevru 56 cm. Maksimalni otvor je 73 cm, a ukupna težina alata 20 kg. Alat odlikuju posebno dizajnirani “oštri zubi” na vrhovima alata u tri reda koji omogućuju odlično prianjanje za lim automobila u cijelom rasponu širine. Time je moguće napraviti velike otvore u samo jednom manevru čime se drastično skraćuje vrijeme potrebno za spašavanje.  Uz alat, kao što smo i spomenuli mogu se koristiti lanci za privlačenje dijelova karoserije.

LUKAS R 421 E2 je dvostupanjski hidraulični cilindar maksimalne visine dizanja 750 mm. Na prvom stupnju može podignuti do 12 tona, a na drugom do 6 tona. Alat je težak 19 kilograma. Najbolje performanse postižu se sa dodacima za potporu cilindara “Ram support LRS-C i LRS-T” koji omogućuju nepomično fiksiranje donjeg dijela cilindra na prag automobila i druge savitljivije dijelove ili pozicioniranje cilindra bilo gdje na prag automobila.

Kao što smo rekli, jedna baterija može raditi na bilo kojem alatu te su moguće izmjene baterije u tijeku rada s rezervnom baterijom ili baterijom s drugog alata. Jedna baterija dovoljna je da obradite nekoliko automobila.  Svi alati opremljeni su sa “safe grip” sustavom te upravljanjem preko kružnog prstena tako da alat čvrsto stoji u ruci i može se upravljati iz bilo kojeg položaja.

Ovo je moderan set alata za oslobađanje unesrećenika iz vozila. Pouzdan je i jak. Moderan dizajn omogućuje brži i efektivniji rad, a napajanje preko baterije omogućuje brži početak rada, ergonomiju, sigurnost i štedi prostor u vozilu. S obzirom na to da svaki od alata košta oko 10.000 EUR investicija u cijeli set nije mala, no spasiti ljudski život je neprocjenjivo.

Ako imate priliku i nabavite ovaj alat – zasigurno nećete požaliti.

S konvencionalnim alatom može se raditi i ispod vodene površine. Proizvođači tvrde da je to i ovdje moguće, ali nismo probali pa ne možemo potvrditi. Čim dobijemo dozvolu prodavača napravit ćemo i jedan takav test.

Goran Batušić

 

 

 

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *